torsdag 24 mars 2011

Pricken


Igår var vi iväg och köpte en ensilagebal. fåren verkar nöjda. Av det jag lade in på foderbordet i går kväll fanns det ingenting kvar. I och för sig var det samma sak med höbalarna, som vi köpt, från början. Efter att nyhetens behag gått över börjar de nog lämna mer och mer.
Dom kräver lite extra käk när man klipper dem också, därför känns det extra bra att ha en ensilagebal att ge dem fri tillgång av.
På bilden är vår lilla pricken, som var det lamm som föddes senast i somras. Hon var så liten i höstas och det hade hunnit bli så kallt innan det blev dags för klippning och därav är hon som en liten tova. Jag längtar tills jag kan klippa dem alla. Har redan smygbörjat med Erik och Tott. De är klippta hela halsen och hela baken och ser alltså ut som om de har en konstig kofta på sig. Även en del av tackorna har jag varit på. Klippt runt baken och så. Det är så skönt att ha det gjort, för det är värsta delen. Och så är det ju där det blir som skitigast. Skulle man sedan inte hinna klippa alla innan lammning eller fgar ur för att vädet är dåligt så underlättar det ju att de har kort ull i baken. Inte lika skitigt när lammen kommer ut och de hittar spenarna.
Åh vad jag längtar efter lamm.. men enligt beräkningarna är det ett tag kvar. Dom borde börja komma i mitten på Maj. Hoppas på många lamm också. I fjol var det ju bara en tacka som hade tvillinglamm, men i år har de två som var förstagångs-föderskor ju hunnit växa till sig och kan få två lamm i år.
Baggarna verkar vara polare. Öppnade upp lill-boxen igår och lät dem vara i hela utrymmet som är tänkt för dem. Men så fort de får lite space och kan se varandras kroppsspråk på avstånd blir de lite bråkiga. Öronen åker bak och de spänner sig. Så jag låter dem vara i lilla boxen ett tag till. Så länge de har hö eller slickar på en saltsten ignorerar de dock varandra. Funderar bara lite över Tott´s ena horn, som han halvt har brutit av. Det har ju läkt helt och så, men den avbrutna delen böjer sig in mot huvudet och när det växer uppifrån är risken stor att det börjar nöta så småningom. Helt onödigt att det skall bli problem när han har så mesiga horn..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar